27 Haziran 2010 Pazar

KAYNAR

Kaynarı bilir misiniz?

Lohusa zamanımda kayınvalidem Tarsus tan paket paket getirmişti. Lohusa şerbeti yapıcağızz dediklerinde "hayır gıda boyalı şeyler içmem ben" dememe fırsat kalmadan Bunun inanılmaz doğal olduğunu öğrendim.

Tüm misafirlerimiz bayılarak içti. Sonradan gelenlere önceden gelenler söylemiş. "biz kaynar" içeceğiz diye geldiler. Eşimde her birinin gramajını ölçüp liste yapıp arkadaşlara dağıtı. Ziyarete gelen tarifini istediğinden hemen çıkarıp gram gram veriyorduk tarifi.Sonunda facebooka koyduk.
Hadi nerden çıktı bu da demeyin. Gribe iyi geldiğinden biz de hasta biri olduğu an kaynatılır. Şuanda da boğazım bu kaynar sayesinde yumuşacık oldu. Nefes bile alamazken şuan çok rahatım yemek bile yerim.....

Malzemeler için aktara gidip hazırlatabilirsiniz. Paket paket tanelerinden yaptırın hazırda bulunsun.(toz baharat olmaz)

"KAYNAR TARİFİ

5 lt içme suyu.


Tarçın Çubuk 100 gr.

Zerdeçal 15 gr.

Havlıcan 15 gr.

Zencefil 15 gr.

Hint Cevizi 1 adet.

Yeni Bahar 10 gr.

Karanfil 5 gr.

Şeker 2-3 bardak. (tatlı sevenler 5 bardak)

Ceviz (havanda dövülmüş) yeter miktarda.

Yukarıdaki baharatlar çekilmemiş, tane şeklinde olmalıdırlar.
Büyükçe bir tencereye 5 lt. içme suyu konulur baharatların hepsi bir tülbente konur ve tülbentin ağzı renk vermeyen bir ip ile (pamuk ipliği gibi) sıkıca bağlanır.5 Lt içme suyun içine bırakılır.
Su kaynadığında 15 dakika kadar daha kaynatılır ve tülbent çıkartılır. Biraz daha kaynatılır. Sonunda isteğe göre 2-3 bardak şeker ilave edilir ve eritilir ve kaynamış suyumuz ağzı kapatılarak 4-5 saat dinlendirilir. Esasen bölgede 2 kilo şeker ilave edilmesi gereklidir ancak; bu şekilde (az şekerli) içimi, daha rahat bir içecek için ideal.
Servis yapılmadan önce bir cezve yardımı ile kaynar tekrar kaynatılır ve fincanlara konulur. Üzerine önceden çekilmiş 2-3 tatlı kaşığı ceviz ilave edilir. Servis esnasında fincanın tabağına 1 adet de tatlı kaşığı konulur ki, ceviz kaşıkla yenilebilsin." alıntı facebook 'um

Tabiki hastaysanız bunu hazırlayacak bir kayınvalide ve servis edecek bir sevgili eş gerek. Emeği geçen herkese teşekkürler:))

15 yorum:

  1. Öncelikle geçmiş olsun. Kayınvalide desteği ne güzel!! :)) Bunu içince insan taş gibi olur herhalde. Afiyet olsun. İlk fırsatta ben de deneyeceğim :) sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş Olsun..
    İlaç gibi tarif diyorsun :=)
    Bir kenara not alalım hemen..

    YanıtlaSil
  3. hımmm bu yararlı şeyi hemen not alıyorum zira soğuk algınlıklarında ilaç kullanmaktan nefret eden bir çift olarak bize süper gelir

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkürler tarif için,bende not aldım.
    bloğunuzu yeni gördüm,takipteyim sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ben bayilirim boyle dogal ve faydali seylere.tam benlik olmus :)

    YanıtlaSil
  6. Hepinize şifa olsun bu tarif. Hatta güzel günlerde için hasta olunca değil:))

    YanıtlaSil
  7. bayılırım...en çok kullandığım baharatlar...lohusalığımı sabırsızlıkla bekliyorum :)))

    YanıtlaSil
  8. KuzetanAnne; bunu bıdıkoma da içirebilir miyim ?

    YanıtlaSil
  9. nilüfer şekersiz yap. Bıdıkolarınkine soğunca bal katabilirsin.

    YanıtlaSil
  10. merhaba 2,5 aylık bebeğiyle grip olmuş emziren bir anne olarak 2 günde ayağa kalkmamı sağlayan bu tarif için çok çok çokkk teşekkür ederim, çorumluyum ben bizim buralarda hiç duymadım bu tarifi hakikaten tesekkururn ötesinde Allah razı olsun minnettarım size

    YanıtlaSil
  11. Şifa olsun Serap hanım

    YanıtlaSil
  12. Merhaba kaynari grip ve emzirirken kac fincan kullanabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğra , ben şekersiz yaptığımda 2 büyük fincandan fazla tüketmedim. Şekerli oluca da 2 küçük fincan tercih ettim.

      Sil
  13. merhaba emziren ve grip olmuş bir anne olarak bu tarifinizi deniycem ama bu karışım ne kadar süre bekletilebilir?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, ben şekersiz yapıp 1 ay dan fazla şişede buzdolabında saklıyorum. 1 aydan fazla kalmıyor zaten. Acil şifalar

    YanıtlaSil