9 Ekim 2016 Pazar

40 Yaşında ki Annenden Sana 40 Nasihat

Merhaba oğlum;

Bugün 40 yaşındayım. Acısıyla, tatlısıyla, gözyaşları veya kahkalarla bu yıllara geldim. Seni tanıdım, ve seni çok seviyorum.

Annem 40 yaşındayken bana çok yaşlı gelirdi. Tam 40 yaşındaydı.  Bugün de ben 40 yaşındayım.
Her anne gibi sana nasihatler vereceğim. Belki "amaa anneeee" diyeceksin. Kulaklarını tıkayıp duymayacak, gözlerini yumup okumayacaksın. O yazı burada hep olacak , bir gün ihtiyacın olunca okuman için olacak.

Şimdi doldur çayını geç karşıma konuşalım.




40 Yaş doğum günüme özel, oğluma 40 nasihat;

  1. Dürüst ol. Sevdiklerine, sevenlerine, herkese karşı hep dürüst ol
  2. Adil ol. Haksızlığa karşı dur. Bencil olma, adil olurken . Madde 32 sana yardımcı olacaktır. 
  3. Eğlenmeyi bil. Madde 7 de olacak belki de çoğu böyle anların. 
  4. Sevdiklerine güven duy ve güven duyulacak kişi ol. Güven duyulan kişi olmak için tüm nasihatler sana yardımcı olacaktır. 
  5. İçindeki mutluluğu kaybetme. Bir gün kaybedersen de ara, bul yeniden  ve büyüt o mutluluğunu. 
  6.  Hata yapmaktan korkma ve hatalarından ders çıkar. Arkasında dur hatalarının, gerekirse özür dilemeyi de bil. Af dilemeyi de bil. 
  7.  Ailene, arkadaşlarına, kendine zaman ayır. Yıllar geçerken arkada bıraktıkların olmasın hiçbiri.
  8.  Yaşamak için çalış ;çalışmak için yaşama. İş hayatın senin amacın değil sadece aracın olsun.
  9.  Oku , Oku, oku. Okumadan hiç bir yere hiç bir bilgiye ulaşamazsın. Durmadan oku, devamlı oku, araştır. Söyleneni de anlatılanı da, bul ve tekrar sen olarak oku. 
  10.  Her gün yeni bir şeyler öğren. Bunun için de şükret. Kimden öğrendiğin önemli değil. Ben senden çok şey öğrendim. Teşekkürler. Ben sokakta karşılaştığım hiç konuşmadığım kişilerden de bir şeyler öğrendim. 
  11.  İnsanları sınıflandırma, ayırma, dalga geçme,yargılama . Ruhunu gör insanların  ve o zaman bir fark olmadığını anlayacaksın.
  12.  İnsanları sev. Sev . "Seni seviyorum da" de. "Seni sevmiştim" de de.
  13. Tüm canlıları sev. Çiçeği sev, uçan kuşu sev, Denizi sev, havayı , martıyı da sev. Bunlar sana diğer öğütleri taşıyacaktır.
  14. İnançlara , bilinçlere saygı duy Senin ile aynı olmasa da saygı duymalısın ve madde 37 ve sonra madde 9
  15. Her olayın bir açıklaması nedeni olduğunu bil. Araştır;  Düşün ....
  16. Değişime açık ol. Kendi bilincin ve iradenle değiş. Değişmek doğanın gereğidir. Inanırsan doğru yolda değişeceksindir. 
  17. Zamana esir olma ve kapılma . Zaman akıyor biliyorsun. Bunu durdurmakta elinde. Kendini akışa bırakmaktansa anılar yaratarak onu durdur.
  18. Gülümsediğin gibi bazen de ağla. Ağlamak güzeldir. Sevdiklerinin ardından ağla. Sevdiklerinle kavuşmada ağla. Sevin ağla,üzül ağla. Korkma gözyaşları korur seni.
  19. Emeğe saygı duy ve teşekkür et. Her zaman en değerli şeylerden biridir emek. Dünya tek senin emeğin olamaz. Bu sebeple her emeğe saygı duy ve içinden minnettarlıkla teşekkür et. 
  20. Derin,yaşayan rüyalar gör ve mutlu uyan. Bazen ulaşamazsın bir şeylere ama rüyalar sana ulaştırır. Sev rüyalarını ve bu rüyaları gerçekleştirmeye yürü.
  21. Kendi sev ama tüm canlılara olan sevginden bir adım geride sev. Kendini de seveceksin ama şımartma . Ben şımartacağım seni çünkü 
  22. Paylaş. Sevgini, bilgini, neşeni , üzüntünü, kızgınlığını , maddi ve manevi olanını hep paylaş.
  23. Para sadece araç olsun, asla amaç olmasın. 
  24. Üret , yeni fikirler, yeni icatlar üret. Yeni bir şeyler ürettikçe tazelenip, canlanırsın ve hızlanırsın.
  25. Arkadaşlar edin, gerçek arkadaş olsunlar. Omuzunda ağlayabileceğin, omuzunda ağlayacak arkadaşlar olsun bunlar.
  26. Keşkeleri düşünerek yaşama.Pişman olma ileriye bak ve ilerle. Keşke desen de asla bir konu için 2 kez deme. 
  27. Geçmişinden kopma ama onun bağımlısı olma. Geçmişin seni sen yapandır. Yaşananlar, yanında olanlar, seni sen yapan unutma ama onlar oradayken de yürümeyi bil. 
  28. Kalp kırmaktan kork. Asla bilinçli veya bilinçsiz kalp kırma. Nedeni olma kalp kırıklığının özür dilemeyi yine bil.. 
  29. Kötü olmaktan, kötülük yapmaktan kork. Sana kötülük edenler olacaktır. Geri kötülük yapma. Doğruların ile  dürüstlüğün ile olması gerekeni yap. Sonucuna şaşıracaksın.  
  30. Zamanı doya doya yaşa. 17. madde de durdurdun ya zamanı, an yarattın ;  şimdi onu doya doya yaşa. 
  31. Kimseye özenme, kimseyi kıskanma ve kendini kıyaslama. Sen SEN sin; o da  O' dur. Onda olan sen de olmak zorunda değil  ve sen de olsa da aynı olacak değildir. Madde 39 olmak belki daha yardımcı olacak bu konuda.  Elindeki ile mutluluğu öğren. Kıskanmak,  içini zehirler uzaklaş ve taktir etmeyi öğren. 
  32. Empati kurmayı unutma. Bunu en kısa zaman da öğrenmelisin. Asla tam başarılı olunamaz ama tüm iyi niyetlerle yaptığın empati biraz daha seni ve ilişkilerini mutluluğa yaklaştırır.
  33. Yardıma ihtiyacı olanları unutma. Madde 22de de demiştim. Yardıma ihtiyacı olanları unutma. 
  34. Yalandan ve yalancıdan uzak dur. Yalan yalanı, yalancı yalan hayatları doğurur. Sonuç çıkılmaz bir hayat olur. Doğrular bazen yolunu zorlayacak olsa da daha rahat hareket edersin. 
  35. Hakkını ve haksızlığa uğrayanı savun . "Boşver" dediğin hakkını savunmadığın ve senin üstesinden geldiğin durumun , başka birinin başına gelme ihtimalini unutma ve o belki bu haksızlığın üstesinden gelemez. O yüzden hakkını savun ve başkalarına olmasını engelle.
  36. Konuşmayı  unutma. Sessiz olmak , bakışlar, hisler bazen karşındaki kişiye seni anlatmaz. Geç karşısına konuş. Hislerinle duygularınla konuş ve madde 37 geç. 
  37. Dinlemeyi , can kulağı dinlemeyi unutma. Konuşmak kadar dinlemekte önemli. 
  38. Duygularını , iç güdülerini de dinle. İç güdülerin , hislerinin güçlü olduğunu düşünüyorum. bunları dinle. 
  39. Birlik ve ekip olmaktan korkma. Ekip olmak, bir ekibin parçası olmak çok güzeldir. Üç kişilik ekibimizde en değerli parçasın.  
  40. Bol bol gül. Kayıtsızca, amaçsızca gül. Madde 7 ve 25 ile hep gül ....




Seni seviyorum Kuzey Tan ım. 

    1 yorum: