7 Nisan 2013 Pazar

OKUL SEÇMEK Mİ?

Baharın gelmesi ile göçmen kuşlar ülkemize göç ederken, güneş yüzünü yavaş yavaş gösterip , yağmur sadece ılık ılık ıslatırken, ağaçlar tüm çiçeklerini açtığında biz 5 yaşa yaklaşan çocukların annelerini alır bir dert. OKUL

Dönem dönem karşılaşan 3-5 anne soruları değişse de amaç hep çocuk

Doğum nasıl olacak
Emiyor mu?
Konuştu mu? Yürüdü mü?
Ek gıda ne veriyorsunuz?
Oyun grubuna/Kreşe gidiyor mu?
.....
.....

ve Hangi okula gidecek?

Ben bu soruyu Bilemedim....

Biz daha bu soruya hazırlıklı değildik. Bilemiyoruz.2014 Eylülde asıl okula başlayacak ama anaokulundan itibaren o okul kültürünü alsın alışsın istiyoruz.

Kefelere koyuyoruz dolmuyor veya almıyor. Arşiv sorularına bakıyoruz, soruşturuyoruz konuşuyoruz ama bir arpa boy alamıyoruz.

Oğlumu salsam gitse bir okulun önüne otursa o okula kayıt yaptırsam:)) (galiba bu karşımızdaki okul olur ama)

Nerede mutlu olur bu çocuk, neresi onu başarıya ulaştırır bilemiyoruz ki. Küçük bir ilçede gideceği başka bir okul olmayan bir kız çocuğu olarak ben nereden bileyim ya da o küçücük okulda mutlu mesut eğlenip,  Boğaziçi' ne gelip mutlu mesut orada okuduysam oğlum da öyle olur mu ki:)) Oğlum ben diye düşünmekte yanlış, benden çok uzak düşünmekte yanlış.....

Boyumuzdan büyük bir yere başlatıp, çocuğumuza imkan kapılarını açıp, bu imkanın sürdürebilirliği için  biz ona zaman ayıramayacak hal alır mıyız? Bu mu istediğim? Bu okullara konulan her çocuk mutlu , başarılı isteklerine kavuşan sanatçı ve sporcu mu?

Güzel olan ama okulun anlayış ve  sürdürebilirliğinin bir yerde tıkanma ihtimali olan bir yere başlatsak, hayatta olabilecek büyük değişikliklerde bu okulun alternatifi olmadığı için mutsuz olursa, bir gün burada olmadı dediğimizde ne olur...

Çoğumuz gibi mahallenin ilkokuluna gitse... Yarın okul kitaplarında benim anlayış yaşayış tarzıma uymayan politakaya politakacıya yem olacak kitapların satır aralarına dalsa. Bu bana hiç uymaz...

Hırsları olmayan,  küçük bir okula gitse, ticaret haneden uzak olarak işletilir miki o okul.Çocuğun mutlu olacağı, öğretmenlerin de mutlu olacağı ve her yıl değiştirilmediği, çocuğu bir kalıpta değil bireysel yetiştiren bir yer bulabilecek miyiz?

Yok sorularım bitmiyor, her okulun iyi referansı da var kötü referansı da.

SBS ,  LYS bir kriter mi? Bilmem olamamalı ama sınıflarda neyi nasıl işlediklerini göremiyoruz bu yüzden sadece bir yaklaşım oluyor. Oğlum o zamana gelince ne SBS , ne LYS kalmayabilir de....

Boy boy afiş yaptıkları bireysel sporlarda başarı bir kriter mi ? Bence ekip oyunlarındaki başarı daha önemli bir kriter. Ekip olabilmek 6-10 kişiyi bir arada başarıya kavuşturabilmek.

En önemli kriter öğretmenler olmalı. Öğretmenlerin özgeçmişini bile sayfalarında okumak güveni arttırıyor. Yeni mezunlara imkan açarken (4-5 yıldır orada çalışan bir öğretmen olmaması biraz ticari düşündüğünü gösteriyor) ,  aynı branşta deneyimli hocaları tutması da önemli. Öğretmenlerine değer veren bir okul olması önemli.

İyi, deneyimli bir rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimi. Bu anlayışa ve bilince sahip sınıf öğretmenleri. Çocuğumun çoğu zamanını geçireceği ve onun hayatına yön verecek öğretmenlerin bu bilinçle bizi doğru ve zamanında yön verebilmesi önemli. Yıl boyunca her görüştüğünüzde "Herşey yolunda" diye sizi geçiştirip, yıl sonunda toplantıda "ama bizim şöyle bir problemimiz vardı" dememesi. Anında geri dönüş bildiriminde bulunabilmesi önemli...Çocuğumu arkadaşlarını  da her koşulda gözlemleyebilmesi önemli.


Bu işin pişmanlığı olur mu olmaz mı bilemiyorum ama annelik zaten bir problem çıktığında kendini suçlamak, pişman olmak moduyla kodlanmamış mıydı?

Tek isteğim şuan yüzünden gülücüğü mutluluğu eksik olmayan, sokakta herkese "merhaba, nasılsın" diyen, "kolay gelsin" diye esnafla konuşan, Sosyal yaşam becerili, hareketli mi hareketli, korkusuz, sınırsız, oyun böceği kibar oğluma bu özelliklerini yitirmeyeceği bir okul bulabilmek. (Bu paragrafta öz geçmişi gibi oldu)










2 yorum:

  1. Bu işin tam ortasında olan bir öğretmen olarak cevap bile veremiyorum bu sorulara...Benim bile kafam karmakarışık. İki yıl sonra benim yavrumda okula başlayacak, anaokullarını bile araştırırken helak olduk, ki herşey yapılan reklamlardaki gibi, de olmuyor, birebir yaşıyoruz...Bu düzenin içinde hem size, hem bize, hem de tüm anne babalara kolaylıklar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm velilere iyi şanslar ve cocuklara güzel gelecekler

      Sil