16 Mart 2009 Pazartesi

Bu Biberonları ne yapmalı? (BPA-Polikarbonat Malzemeler)

Arkadaşlarım sık sık son günlerde bana sormaya başladığı için size de kısaca açıklama yazmak istedim.

Polycarbonate tehlikeli mi? BPA(bis phenol A) içerir mi? Bebeğimiz BPA ya maruz kalıyor mu?


Polycarbonate tehlikeli denemez sadece uygun koşullarda kullanılmadığında risk içerir. Polycarbonate ürünler BPA içeren ürünlerdir. Evet her kullanıcı BPA ya maruz kalıyor.

Sakın korkmayın ve gelişen teknolojiye lanet okumayın. Hele "dedemin zamanında" diye anlatmaya başlamayın" Ozamanlar bilinmeyen risk daha çoktu.(Görmeyince, bilmeyince yok sanıyor.)

Yapılan çalışmalar gösteriyorki bebekler, çocuklar ve yetişkinler günlük aldıkları BPA yı idrar yoluyla atabiliyor.Haberlerden de dinlediniz idrarda BPA miktarı bakılmıştır diyordu.

Polycarbonate biboranlarla kullanan çocuklar ve bebekler (3 ay-12 ay arası) bir yetişkinden daha çok BPA ya maruz kalıyor. Nedeni polycarbonate biberonlar ve bebeğin ağırlığının düşük olması (günlük alınan microgram/kg hesabı yapılıyor çünkü) veeee anneler.

Neden anneler diyorum polycarbonate ürünlerin içinde mamaları ısıttıkları için biberondan mamaya BPA migrasyonunu arttırıyorlar.Lütfen ürürünleri daha dikkatli kullanın. Herşeyi kullanım kılavuzlarını okuyarak yapın. Polycarbonate ürünlerde mamaları ısıtmayın. Uzun süreli mamaları bu kaplarda saklamayın. Herzaman bu tür ürünlerde mamanız meyve suyunuz dururken süre X sıcaklık ikilisine dikkat edin. Sıcaklık ve süre artarsa risk artar.

Bu kimyasal migrasyon riski her cins üründe de var.Lütfen ürünleri sadece üreticisinin belirttiği şekilde kullanın. (halen dondurma kabını saklama kabı olarak kullananlardan olmayın.)

Eee ne yapacağız diyorsunuz. Şimdilik önerim cam kullanın. Camda ısıtın mamanızı. Bebeğiniz cam ürün kullanırken kırma düşürme riski taşıyorsa mamanız soğuyunca polycarbonate kaba boşaltıp verin ve bu kapta saklamayın. Polycarbonate ürünleri atın demiyorum asla sadece riski minumuma indirin.

Daha anlatacak cook şey var ama kısaca bir anneden tavsiyeler.

3 yorum:

  1. Bu çok öenmli bir yazı. Bu konuda bilinçli davranmak gerçekten önemli bence. Teşekkürler.. Senem

    YanıtlaSil
  2. Bilinç ve sınırımızı bilmeliyiz. Hayat herşeyden uzak kalarak değil bilinçli bir şekilde sınırlarımızı bilerek mutlu güzel olabilir.

    YanıtlaSil
  3. bu malzemelerde güneş ışınlarına dayanıklı uv koruması mevcut. biberonlar için hiç tavsiye etmiyoruz.
    plastik hiçbir şeyi tavsiye etmiyoruz aslında.

    polikarbon

    YanıtlaSil