14 Mayıs 2012 Pazartesi

KAPI ÖNÜ


"Dışarı çıkalım mı hayatım?" diye başlıyor herşey veya "..gitmek zorundayız?"

İşte işin içine zorunluluk girince olay daha da büyüyor. saat 13:00 de olmaya çalıştığınız bir tiyatro, 19:00 başlayacak bir  düğün. ..

Bu hikaye kapı önünde sinir krizi geçiren anneler için.

6 aylık: Herşey çok kolay. Hazırlanıyorsunuz hazırlıyorsunuz ve çıkabiliyorsunuz. Sadece kapıda biraz ağlayabiliyor veya size yapacağı en pis durum kapı önüne gelince suratınıza baka baka KAKA sını yapmaktır.

1 Yaşında : Kıpır kıpır bir çocuk var elinizde. Ahtopot halt yemiş. Bu ahtopot ve atom karınca karışımı. Ama ufak tefek, tutup eline bir oyuncak verip oyalayıp giydirip  kapının önüne "haydi attaaa" diye çıkartıyorsunuz.

1. yaş üstü:

İşte korku filmi burada başlıyor. Başka başka hikayeler vardır bu durumda. Dışarı çıkma heyacanı, kabusu ve korku filmi.....

Dışarı gitmek için konuşulan çocuk ikna olmuştur. İkna etmek için Park, oyun, .. arkadaşın gibi rüşvetler verilmiştir belki de.

Sıra hazırlanma sırasında önce çocuk hazırlasak. HAYIR. Çocuk hazırlanıp oda da yanlız kalınca üstünü boyaya biliyor, su döküyor, çiş yapıyor, hatta kakasını Kaçırabiliyor!!! Az kıyafet değiştirmedik. Terliyor, soyunuyor,....

Önce siz hiç çaktırmadan hazırlanıyorsunuz. Hazırlandığınızı görünce psikopata bağlayabiliyor (çalışan anne durumu...)  İkna etmiştiniz ama olsun gıcıklık değil mi? Ayağınıza yapışıyor beraber her gittiğiinz yerde bir aktivite ile oyalamaya devam ediyorsunuz.  Bu noktada beraber yapabilecekleri beraber yapıyorsunuz:)))

Makyaj giyim kuşam saçlar  tamam. asıl aşama çocuk Hazırlığı. Çantayı önceden hazırlamıştınız. kıyafetleri de hazırdı. MARATON başladı.

Çocuk kaçar anne koşar. ilk yakalamada kıyafetinin bir kısmı çıkarılır, çocuk kaşar anne koşar. Çocuk yakalanır. Çocuk debelenir, saçınız bozuldu bile. Çocuk soyuldu.

Duş aldırma kısmını geçebilirsiniz ama yinede ben bir su tutmak amaçla duşa sokunca  banyo için hazırlık yapabiliyor. Üstünüzü ıslatıyor, . kıyafetleniriz ıslandı bile.  Çocuk yıkandı.

Havluya sarılıp odasına götürülen çocuk yatak üstünde zıplama, dolaptan gereksiz oyuncakları boşaltmak ve Onu giymeyeceğim naraları ile yerinde durmuyor. Siz inatla giydirmeye devam ederken iki ayağı bir paçada, tişört ters durumlarından dolayı 10 kere giydirmiş gibi oluyorsunuz. Terlediniz bile. Çocuk Giyindi.

Çocuk yanında ne götürceğine halen karar veremedi. Çantanıza bir top, bir araba, bir kitap, bir... koyup koyup çıkartıyor. Siz kapıya yaklaştınız ama yavrunuz odası ve dış kapı arasında mekik dokuyor.Çantaya hiç bir şey sığmıyor. Siz çantanızı değiştirdiniz bile. Çocuk  gün boyunca bakamayacağı 5 oyuncak aldı yanına sizde sırtınıza yüklediniz.

Çocuk ve siz kapıdasınız. Ayakkabıları giydirmek içinde 10-15 dk harcadıktan sonra sinir krizi eşiğine 5 dk kala. 

Son dakika ev kontrollerini yapmak için kafanızı geri çevirip baktığınızda çocuğunuz kapının önüne yatıp "ben gitmeyeceğim, istemiyorum" diyor. HAYIIIRRRR OLAMAZZZZ . Tekrar ikne durumları...

İşte bu durumla çok karşılaşabiliyoruz. kapının önüne yatmasıda bizim dışarı çıkmamızı engellemek. Tehdit, rüşvet, duygual sömürü gibi hiç bir yetiştirme kurallarının onaylamadığı yaklaşımlarla çocuk o kapıdan çıkarılıyor. ..


KAZANDINIZ.







.............  kazandınız.


Bu tür kapı önü krizleri sonrası gittiğiniz yerde tüm bu yaptıklarınız milim milim getirilecektir. Hiç bir zaman kazanamazsınız. Siz annesiniz o Çocuk. Kabul edin ve boşu boşuna sinir krizi geçirmeyin.


coming soon : asansöre binmek istemeyen, merdivenlere kaçan, asansörün düğmesine ben basacağım ağlaması, elini asansör kapısına uzatan, oto koltuğuna oturmayan, ayağını kapıya uzatıp arabanın kapısını kapattırmayan, gittiğiniz yerde ağlayan çocuk , herşeyi isteyen çocuk, gittiğiniz yerde durmayan ,topuklu ayakkabılarla sokaklarda yürürdüğünüz düğünler, kaçırdığınız tiyatrolar, "biraz kendine özen göster" diyen çocuksuz arkadaşlar, "çantan ile kıyafetin uygunsuz" diyen kokoşlar,..... Çocuk ağlarken "ağlatma çocuğu" diyen manyaklar,.......

5 yorum:

  1. süper olmuş yazınız, bayıldım.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, çok kibarsınız:))

    YanıtlaSil
  3. Cok güldüm ama hazırlıklı olmam lazım sanırım oğlum yeni 7. Ayına girdi :))

    YanıtlaSil
  4. Esra , kolay gelsin size de. Umarım sizinki eğlenceli olur

    YanıtlaSil
  5. "coming soon" valla korku filmi fragmanı gibi olmuş :S
    Büyüse diye gözünün içine baktığım 5 aylık bebeğim büyümese mi aceba? :D
    Amaaan... iyi işte, eğleniriz, ekşın olur hayatımızda :P

    YanıtlaSil