17 Ocak 2015 Cumartesi

İlk Kar Tatili


"Kar yağarsa tatil olur" diye gelmişti okuldan.(5 ocak 2015)

Hiç hoşlanmam kar yağdığı için tatil olma işinden. Biz, köylerden gelen sınıf arkadaşlarımız okula gelmeyince tatil olurduk. Sonuçta onlar da kardan dolayı gelemezdi ama olsun.Lapa lapa yağan kar ile annem perdeleri ve camı açar, bizi ışıl ışıl bir sabaha uyandırırdı." Köyden servisler gelir mi ki" diye düşünürdük.  Cep telefonu yok ki whatsapp dan soralım. Yanlış anlamayın okula gitmemek değil derdimiz doya doya karın zevkini çıkarmaktı. Yine de okula gidilirdi. Bazen bir iki ders yapılır. Belki arkadaşlar yavaş ama geliyordur.  "gelmiyorlar" haberi gelince tatil olurduk. Herkes bahçede  kartopu oynar ve doymaz, eve gidene kadar yine oynardık. Mahalleye geldiğimizde zaten çocukların bir kısmı yolu BUZ tutturmaya başlamış olurdu.  Eve girince hemen sırıl sıklam olmuş forma çoraplar çıkarılır yenileri giyilip , kızaklar alınıp yokuşun başında sıraya girilirdi. Çıkmadan önce anneye yalvarılır.
"söz ver anne kül dökmeyeceksin" evet annelerde biraz zaman geçse de bu tehlike yaratan yola kül döksek diye bakarlardı camdan. İlk kovalar kaldırıma dökülür. "yokuşu çıkarken kaymayın çocuklar" denirdi.  Kavga çıkarsa eğer hemen yola kül dökecek bir anne köşeden çıkardı. Bu yüzden sırayla mutlulukla oynamalıydık. Yine de gece tüm çocuklar uyuyunca anneler o yola kül dökecek ve bu oyun bitecektir.

Bir gerçeği bu yıl metrobüste kar yağışını seyrederken fark ettim, hiç benim kızağım olmadı ki. Hep kardeşimin kızağını bekledim. Hiç poşetle de kaymadım onu da onur düşürücü görürdüm herhalde. Kuzey in kaymasa da , daha kavuşamasa da bir kızağı var.

Tamam konuya geleyim.

Kuzey in ilk kar tatilinde de  böyle olmadı. Şehir bembeyaz olmadı doya doya kızakla kayamadık ve kartopu oynamadık. Yerdeki 3 cm kar için 10 cm muamelesi, 5 cm için 20cm muamelesi yapıldı. Kuzey 3 gün boyunca evde babaanne ile, biz işe gittik. Son akşam haydi kartopu oynayalım diye çıktık.  Günümüzün problemi,  modern şehirde kar yerden değil arabaüstünden toplanarak kartopu oynanır. Otoparkta en güzel oyun alanı, 1 saat oynadık ama kar bitti. Bu kadar hüzünlü olur Istanbul da kar yağışı.

6 Ocak 2015Salı-8 Ocak 2015 Perşembe 3 gün Kuzey Tan ın ilk kar tatili.



1 yorum: